logo
+420 734 839 966
po – pá 8:00 – 16:00


Kompetence opatrovanců a opatrovníků při poskytování sociální služby


Termín

04. 04. 2024
8:00 - 15:15

Místo

ONLINE - webinář
odkaz bude zaslán přihlášeným 1 den před konáním

Hodinová dotace

8 vyučovacích hodin

Číslo akreditace

A2023/1135-SP/VP

Cílová skupina

  • Sociální pracovníci
  • Pracovník v manažerské, řídicí funkci

1590 Kč / osoba
Přihláška

Obsah

Klienty soc. služeb jsou fyzické  osoby plně svéprávné a také osoby, které mají omezeno právní jednání v určitých oblastech sociálního života. Klade-li právní jednání požadavky přesahující jeho způsobilost, je třeba nejen takovou osobu, ale i další účastníky právního styku chránit před možnými následky narušeného jednání. Účastníci semináře budou seznámeni s hmotněprávními podmínkami, které musí být naplněny pro omezení právního jednání člověka a pro ustanovení opatrovníka. Opatrovanci, kterým byl soudem ustanoven opatrovník, mnohdy potřebují poskytnutí soc. služby. Při poskytování služeb vznikají právní vztahy i vztahy běžné (neprávní povahy). Účastníkům bude objasněna podstata rozhodovacích kompetencí klientů soc. služeb, kterým byl ustanoven opatrovník. Občanský zákoník vymezuje opatrovníkovi povinnost dbát o naplňování práv opatrovance a jednat v jeho zájmu. Poskytovatelé soc. služeb poskytují klientům podporu a pomoc klientům při hájení jejich práv a oprávněných zájmů. V této oblasti může docházet ke kolizi mezi činnostmi soc. služeb a plněním zákonných povinností opatrovníků. Práva a povinnosti poskytovatelů soc. služeb a opatrovníků jsou vymezena odlišnými právními předpisy. Mnoho činností právní povahy provádí poskytovatelé soc. služeb, ačkoliv nemají. Proto je třeba vymezit rozhodovací kompetence mezi poskytovateli soc. služeb a opatrovníky. Opatrovníci i poskytovatelé soc. služeb se často potkávají při výkonu svých pracovních činností, a proto je třeba znát rozsah vzájemných kompetencí.


Vzdělávací cíle

Opatrovníci i poskytovatelé sociálních služeb se často potkávají při výkonu svých pracovních činností, a proto je třeba znát rozsah vzájemných kompetencí, aby nedocházelo ke konfliktům v neprospěch klienta sociální služby. Cílem semináře je vymezení rozhodovací kompetencí poskytovatelů sociálních služeb a opatrovníků v životě člověka s omezenou svéprávností.
Absolvent semináře má písemné podklady, které obsahují podstatná právní ustanovení a další informace k problematice omezení svéprávnosti, a opatrovnictví člověka
Absolvent získá informace o rozhodných podmínkách, které vymezuje platný právní řád pro možné omezení práv člověka.
Absolvent bude seznámen se situacemi, kdy může rozhodovat člověk s omezenou svéprávností sám za sebe bez souhlasu opatrovníka.
Absolvent získá informace, v jakých dokumentech a právních předpisech jsou vymezena práva, povinnosti a oprávnění opatrovníků.
Absolvent  bude umět rozlišit podporu při hájení oprávněných práv a zájmů prostřednictvím sociální služby a při zastoupení opatrovníkem.
Absolvent získá informace o činnostech, o kterých nemůže rozhodovat sociální služba za, anebo bez souhlasu opatrovníka.
Absolvent si odnese poznatky o postupech, které může použít pro zlepšení komunikace a spolupráce mezi poskytovateli sociálních služeb a opatrovníky, aby nedocházelo ke konfliktům v neprospěch klientů sociálních služeb.


Lektor

Mgr. Monika Heczková, DiS.

Absolventka Speciální pedagogiky na Karlově univerzitě se specializací na vzdělávání dospělých, tyflopedii a odborné poradenství v oblasti školství a sociálních služeb pro osoby se speciálními vzdělávacími potřebami. Působí jako sociální pracovník - specialista v Národní radě osob se zdravotním postižením ČR (poskytování odborného sociálního poradenství pro osoby se zdravotním postižením a seniory v oblasti opatrovnictví a svéprávnosti, vzdělávání osob se zdravotním postižením, systém sociálních a peněžitých dávek, zaměstnávání osob se zdravotním postižením) a dlouholetá lektorka v sociální oblasti.

Cena

1 590 Kč/osobu (osvobozeno od DPH)

Přihláška

PŘIHLAŠOVÁNÍ UZAVŘENO