logo
+420 734 839 966
po – pá 8:00 – 16:00

šablony

Matematická pregramotnost


Termín

17. 04. 2024
9:00 - 15:30

Místo

České Budějovice
bude upřesněno, České Budějovice

Hodinová dotace

8 vyučovacích hodin

Cílová skupina

  • Učitelé MŠ
  • Vychovatelé školských zařízení
  • Asistenti pedagoga

Termíny

17. 04. 2024
9:00 - 15:30


Obsah

Seminář je zaměřen na základní matematické představy jako je: zrakové vnímání, prostorová a časová orientace, posloupnost, řád, třídění, přiřazování, porovnávání. Hodnotu a množství. Účastníci na pomůckách, hrách si vyzkouší, zažijí několik aktivit, které lze využít okamžitě v praxi.
 
  • Rozvoj a práce s barvami, poznávání základních geometrických tvarů. Zrakové vnímání Nácvik zrakového rozlišování (rozlišení barev, velikosti, tvaru, figury a pozadí, podobných a stranově odlišných tvarů – zraková diferenciace, analýza a syntéza, rozvoj zrakové paměti
  • Rozvoj prostorové představivosti, orientace v prostoru – pravolevá orientace, např. nahoře, dole, vpředu, vzadu, vpravo, vlevo, pod, nad, před, za, mezi, hned před, hned za, první, poslední, předposlední, prostřední. Vnímání času, časové posloupnosti - vnímat souvislost dějů i následnost, prostor, ve kterém se děje odehrávají včetně prostorových vztahů.
  • Rozvoj posloupnosti – řady Pochopení a práce s pojmy – první, poslední, hned druhý Pojem skupina předmětů a vztahy mezi předměty ve skupině Třídění - s uvědomováním si společných charakteristik předmětů se vytváří dovednost třídit.
  • Názorná představa o čísle.


Vzdělávací cíle

Cílem semináře je ozřejmit pedagogům MŠ význam rozvoje předmatematické gramotnosti jako základu pro budoucí studium na ZŠ. Účastníci budou obeznámeni se základy problematiky předmatematických a předčíselných představ a získají řadu metodických doporučení vycházejících z praxe lektorky.


Lektor

Mgr. Štěpánka Maryšková

Absolventka SŠ keramické Bechyně, PdF MU Brno a UJEP Ústí nad Labem, od roku 1997 lektorka volnočasových aktivit, od roku 1999 učitelka MŠ a ZŠ, od roku 2004 lektorka inovativních metod ve vzdělávání, výtvarných technik, absolventka psychoterapeutického výcviku s artefiletickým zaměřením a velkého Montessori výcviku (2015).

Aktuálně nejsou vypsány žádné termíny.